Vreme Prestranek
Prestranek, SI
8:47 pop, 17 aprila, 2024
4°C
oblačno
Wind: 6 Km/h
Pressure: 1008 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 6:13 am
Sunset: 7:51 pm

Krajevna skupnost Prestranek
Ulica padlih borcev 14
6258 Prestranek
Telefon: 05 7540200


Davčna številka: 34241264
Matična številka: 5029759000

Davčni zavezanci: Ne
TRR: IBAN SI56 0129 4645 0838 563
(BANKA SLOVENIJE LJUBLJANA)

Elektronski naslov:
info@prestranek.si

Urnik in uradne ure:
Po dogovoru.
Naročite se lahko na telefonski številki 05 754 02 00.

Žeje

Lepa je naša dežela, imamo navado reči sami sebi, prijateljem, tujcem. In pri tem nas greje kanček bahavega ponosa. Vemo, da govorimo resnico. Tako pravijo tudi Žejanci, vaščani Žej: Za pest zemlje, a za polno prgišče.

Vas je dobila ime po žejni, tanki apnenčasti prsti, ki poleti že v nekaj dneh po dežju pokaže pomanjkanje vode in kmalu celo znake suše. Tudi naravnih izvirov v okolici ni najti. Zato je bila tu vedno velika potreba po pitni vodi.

Žeje so majhne, oddaljene slab kilometer od Prestranka proti vzhodu. So gručasta obcestna vas, ki se stiska v rebri in jo pred neposrednimi sunki burje varujejo Straže in Zgon. Tu se svet začne dvigati proti Sveti Trojici, JavornikomKamni gori in Babi. To so najbližji hribi, poraščeni z gozdovi, ki se vedno bolj širijo in zaraščajo pokrajino.

Če se v lepem jasnem dnevu povzpnemo na vrh Svete Trojice, se nam prikaže kot na dlani cela Pivška kotlina, ki jo na zahodu zapira očak Nanos, na jugu pa se razprostirajo Loze z Osojnico, Primožem in Tabrom. Ob reki Pivki, cesti in železnici se po dolini nizajo majhne vasi s starimi vaškimi jedri in novimi naselji, ki se vedno bolj širijo in zajedajo v nekdanje travnike in njive. Pivka, ki teče po sredi, ima najmočnejši tok spomladi, ko se na Snežniku in njegovem pogorju tali sneg. V sušnih mesecih pa vedno tudi izgine, tako da na presihajočih jezerih in mlakah kmetje lahko kosijo.

Žeje ležijo skoraj tik ob reki, zato je ta zmerom dajala ritem okoliškemu življenju; v svojem srednjem toku je gonila kar šest mlinov: Tišlerjevega, Čadeževega, Jerinovega, Ambrožičevega, Šurkljevega, Stružnikovega in celo Pavlosovega, a tega so ob gradnji južne železnice podrli. Najbližja Žejam sta Tišlerjev, ki je danes obnovljen in ima novo široko brv, in Čadežev; ki je zadnji utihnil in hrani še vso notranjo opremo. Vas šteje sedemnajst domačij oziroma enaindvajset hišnih številk in je nekoč obsegala osem zemelj, kar je po zemljiški odvezi pomenilo štirinajst polzemljakarjev in štiri maselčarje. Nekateri Žejanci so skozi čas dokupili zemljo na Koškem in Grobiškem, med njimi Urbanovcevi in Me-žnarjevi. Ta zemlja je na levem bregu Pivke, kjer je sestava tal popolnoma drugačna, fl išna, tako da lahko trikrat kosiš in orješ, ne da bi zadel kamen, medtem ko je na žejski zemlji delo veliko trše. Ko hodiš po apnenčastem, kraškem, luknjastem svetu okoli Žej, se čudiš, kako so predniki preudarno razdelili to skromno zemljico, da so izkoristili vse dolinice za orne njive, vse obronke pa pustiti za košnjo. K naselju spadata zaselka Poček in Bile. V okolici je več kraških jam, predvsem spodmolov. Podružnica sv. Jurija je baročna stavba.