Vreme Prestranek
Prestranek, SI
9:55 pop, 28 marca, 2024
10°C
oblačno
Wind: 19 Km/h
Pressure: 1008 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 5:50 am
Sunset: 6:25 pm

Krajevna skupnost Prestranek
Ulica padlih borcev 14
6258 Prestranek
Telefon: 05 7540200


Davčna številka: 34241264
Matična številka: 5029759000

Davčni zavezanci: Ne
TRR: IBAN SI56 0129 4645 0838 563
(BANKA SLOVENIJE LJUBLJANA)

Elektronski naslov:
info@prestranek.si

Urnik in uradne ure:
Po dogovoru.
Naročite se lahko na telefonski številki 05 754 02 00.

Delovni čas mobilne pošte v Prestranku

Mobilna pošta v Prestranku se nahaja na parkirišču pri šolski avtobusni postaji na območju nekdanje (stare šole).

Delovni čas:

  • ponedeljek od 14.00 do 16. ure
  • torek od 9.00 do 11. ure
  • sreda od 16.00 do 18. ure
  • četrtek od 9.00 do 11. ure
  • petek od 14.00 do 16. ure

Sobote in nedelje - ne obratuje - zaprto.

Na topel zimski večer, 7. 12. 2023,  je v prostorih Osnovne šole Prestranek odmevala poezija in glasba. Naša sokrajanka Špela Sanabor je predstavila nekaj pesmi iz dveh pesniških zbirk, ki so bile spremljane z glasbo otroškega zborčka Osnovne šole Prestranek, kitarskimi pesmimi Jake Biščaka ter glasbene skupine Tricikel, ki so spremljali pevca Aljoša Kunilo.

Po zaključenem kulturnem programu so se lahko krajani in krajanke obrnili tudi na člane sveta Krajevne skupnosti in v prijetnem pogovoru spoznali in pogovorili.

Kovod Postojna, d.o.o. obvešča uporabnike pitne vode v naselju Prestranek, Žeje in Nova Sušica, da je voda zdravstveno neustrezna zaradi prisotnosti enterokokov, zato je potrebno vodo pred uporabo v prehrambne namene prekuhati.

Pred prekuhavanjem moramo odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti – na primer prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku v isti posodi, kot ste jo prekuhavali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje vode je v celoti objavljeno na spletni strani www.kovodpostojna.si. Dodatne informacije dobite na telefon 05/7000-780 ali 041/310-070.

Ukrep velja do preklica. Prosimo za razumevanje.

Navodila za prekuhavanje vode: Navodila-o-prekuhavanju-vode-in-Priporocila-za-uporabo-vode-ob-izdanem-ukrepu-prekuhavanja-vode-1

Krajane obveščamo, da smo na podlagi skupnega sestanka s krajani dne 18. 4. 2023 ob 18. uri v Osnovni šoli Prestranek na občino posredovali naslednje sklepe.

KS Prestranek se zaveže, da prejete predloge glede komunalnega prispevka v Krajevni skupnosti Prestranek posreduje Občini Postojna in jo pozove, da jih upoštevajo oz. nas informirajo o možnostih za implementiranje le teh. Občina Postojna naj ob pridobljenem uporabnem dovoljenju takoj posreduje informativne izračune, da bodo občani imeli dovolj časa za preverjanje in zbiranje podatkov ter pripravo na plačilo zneska, ki bo na odločbi. Ob pridobitvi uporabnega dovoljenja naj bo obveščen tudi svet Krajevne skupnosti Prestranek.

Krajevna skupnost Prestranek predlaga občini Postojna:

  • Upošteva nadomestila in finančne prihodke iz naslova MORS, ki jih prejema Občina Postojna za uporabo Vojaškega vadbišča Poček za subvencijo za plačilo komunalnih prispevkov v Občini Postojna in izkoristi oz. uporabi se ponujeno pomoč iz strani vojaških sil, ki uporabljajo vadbišče (Združene države Amerike in ostali).
  • Pobuda za spremembo sklepa Občine Postojna, da lahko uporabniki razdelijo plačilo komunalnega prispevka na daljše obročno odplačilo (več kot 36 mesecev).
  • Pobuda občinskemu svetu Občine Postojna za znižanje prispevne stopnje komunalnega prispevka iz faktorja 100% na nižji prispevek.

V dokumentu je kratek povzetek opravljenih del v mandatnem obdobju od 2018 do 2022. Prvo leto mandata smo pričeli z ureditvijo ploščadi pri spomeniku, ter zavarovanje zelenice, ker so na tem delu parkirali osebni avtomobili. Nadaljevali smo z ureditvijo okolice spomenika, ter celotnega jedra Prestranka. Sledila je premaknitev Eko-otoka, ki je bil tik pod spomenikom, na primernejšo lokacijo, ureditev 6 dodatnih parkirnih mest, ter ureditev celotne ulice Padlih borcev 16 (Pogled). Istočasno so potekala pogajanja s stanovalci blokov 12, 12A, 10, 8 in 4 o ureditvi ulice med bloki. Pogajanja so bila blokirana (pred našim mandatom) zaradi nesoglasij in različnih pogledov ureditve okolice. Leto kasneje smo nadaljevali z urejanjem krajevnega jedra, v ta namen so urejeni zidovi ob ambulanti in stavbi Pogled d.o.o., ter obnovljene stopnice. Urejanje krajevnega jedra se je nadaljevalo tudi naslednja leta do konca mandata. Urejen je bil pločnik, javna razsvetljava, zasaditev rož, obnova stopnic s parkirišča na balkon, ter pripravljen teren za postavitev klopi in ograje. Urejena okolica železniškega mostu (priprava za osvetlitev mostu), ter priprave na odkup zemljišča. Ob OŠ Prestranek je urejena javna razsvetljava (prizorišče Kresovanja) in v sklopu Participativnega proračuna preplastitev košarkarskega igrišča. Na več lokacijah so postavljene klopi za sprehajalce, postavljeni dodatni drogovi za zastave. V ulici Globoka pot so sanirani jaški (rešetke), ter redno vzdrževane lokalne makadamske in poljske poti. V vasi Koče je urejeno balinišče ter dokončana brunarica, v sklopu Participativnega proračuna je postavljen spomenik Davorinu Bolet-u. V vasi Žeje je postavljeno manjše otroško igrišče, za katero so se krajani Žej prizadevali več let.

Dopolnjen osnutek Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Grad Prestranek bo javno razgrnjen od 12.09.2022 do vključno 11.10.2022:

- na spletni strani Občine Postojna,

- v prostorih Občine Postojna, 2.nadstropje,

- v prostorih Krajevne skupnosti Prestranek

Več podrobnosti v priponki ter spodaj.

Župan Igor Marentič, direktornica občinske uprave Marina Rebec in predsednik Organizacije za participatorno družbo Matic Primc so včeraj na novinarski konferenci predstavili, kako bo potekala uvedba participatornega proračuna - projekta Moja občina v Občini Postojna. 

Župan je v mesecu februarju 2019 imenoval Delovno skupino za participatorni proračun, ki je pripravila model izvedbe participatornega proračuna, ki se nanaša na proračunski leti 2020 in 2021, in sicer v finančnem okvirju 100.000 € v proračunskem letu 2020 in 100.000 € v proračunskem letu 2021. Model je izdelan po načelih dobre mednarodne prakse in je skladen s t.i. mednarodnim modelom »Participatorna demokracija«, ter dosega sedmo izmed osmih stopenj državljanske participacije po Arnsteini lestvici in je kot takšen zelo napreden model. Podoben model uporabljajo tudi nekatere druge občine v Sloveniji in daje dobre rezultate. Za lažjo komunikacijo z občani se bo participatorni proračun izvajal pod imenom »Moja občina«.

Model participatornega proračuna za Občino Postojna predvideva izvedbo v štirih fazah. Prve tri faze predstavljajo postopek posvetovanja z občani, četrta faza pa je izvedba izbranih projektov. Prve tri faze se morajo skladno z Zakonom o lokalni samoupravi izvesti v letu 2019 in morajo biti zaključene pred obravnavo proračuna za leto 2020 na občinskem svetu. Četrta, izvedbena, faza se bo izvajala v letih 2020 in 2021.

 

Povezava na članek/preberi več - Občina Postojna

Krajevna skupnost Prestranek in Osnovna šola Prestranek sta v soboto 12. 10. 2019 pripravili glasbeno obarvan kulturni večer.
Izjemni nastopajoči so nam s svojo glasbo segli v srce in nam polepšali sobotni večer. S prekrasno izvedbo glasbe so nastopili Jerneja Sojer Smerdu, Jure Počkaj,
Angelina Nanut Kalič, Vokalna skupina SlavinaGlasbena šola Postojna in naši izjemni osnovnošolci s šolskim bandom, otroškim pevskim zborom in predvsem s profesionalnima voditeljema programa iz 9 razreda OŠ Prestranek.

Brez ljudi iz ozadja ne gre, zato se za izjemno sodelovanje lepo zahvaljujemo ravnatelju Goranu Uljanumentorici učiteljici Liljani Bole in 9. razredu. Nekaj foto utrinkov pa si lahko ogledate v celotnem članku "Preberi več:Kulturni večer"